
La Mata ha estat un entorn vitivinícola únic des de fa centenars d'anys, arribant a exportar en alguns moments de la història a països com ara Itàlia, França, Portugal o Alemanya. S'han documentat més de 200 hectàrees dedicades a la vinya i actualment només en sobreviuen unes 33. Amb aquest projecte educatiu s'inicia la possibilitat de revertir una situació de pèrdua de vinyes històriques i es posa en valor el patrimoni, la història, el paisatge , el medi ambient i l'etnografia local.
En aquesta actuació es tracta de recuperar una parcel·la de 4.500 m², en un paratge emblemàtic al costat de la llacuna de La Mata, cedida per Eduardo Paredes Torregrosa i per l'empresa Sopla Levante. El projecte compta, a més de la col·laboració i l'assessorament d'aquest el viticultor mater jubilat, amb la d'Hilarión Pedauyé Armengol (viticultor, enòleg i empresari productor de vi) i d'Ana Meléndez Zomeño, com a coordinadora i impulsora del projecte. Participen directament a la recuperació de vinyes ia la nova plantació, 32 alumnes i tres professors, que pertanyen al Departament d'FP d'Agrària del centre IES Mare Nostrum.
A l'actuació s'estableixen nous conceptes d'agricultura ecològica i de conservació per gestionar de forma innovadora, partint de la pràctica tradicional matera, de manera que permeti progressar a les tècniques vitícoles. Així mateix, es realitza una viticultura respectuosa amb el medi, rebutjant l'ús de compostos químics d'origen sintètic. Només es farà un conreu a l'any i es deixarà la poca cobertura vegetal existent a la zona per prevenir l'erosió.
L´objectiu d´aquest projecte educatiu mediambiental és oferir a l´alumnat formació professional en un espai d´acció real, fora de l´àmbit estrictament escolar, així com donar a conèixer la història i la cultura local, comprendre el paisatge tradicional vitivinícola de La Mata, donar a conèixer i protegir la biodiversitat de la zona de treball, i revertir el procés de pèrdua patrimonial amb relació a les vinyes de La Mata.